Skip To Keyboard Navigation Skip To Main Content

Successful Ride, Swim & Walk for the Roses (in Dutch)

6 februari 2023
PERSBERICHT

WILLEMSTAD – Na twee jaar van inactiviteit vanwege covid-19 blikt stichting Ride for the Roses Curaçao (RFTRC) na zondag tevreden terug op hervatting van de traditie van de Ride, Swim & Walk for the Roses met voor de eerste keer de spectaculaire binnenkomst van deelnemers aan de Surf for the Roses. Een en ander impliceert dat de Curaçaose gemeenschap steun en begeleiding van kankerpatiënten, toevertrouwd aan het Prinses Wilhelmina Fonds (PWF), nog altijd een goed hart toedraagt. Onder de bijna 6000 deelnemers waren er ook van buiten de eilandgrens die hier hun steentje zijn komen bijdragen.

Startsein
Kort na 7 uur ’s ochtends gaf Directielid Désirée Alberto-Martina van Orco Bank op het Brionplein het startsein voor de start van de Walk for the Roses, een route van 7,8 km lange route over de hoge Juliana brug via het Waaigat, Penstraat en Mari Pompun naar Mambo Beach/BLVD. Er was nog een alternatieve looproute van 5 km vanaf het Brionplein over de Emma brug naar Mambo Beach/BLVD. Bij binnenkomst kregen de lopers een roos uitgereikt; dat gold ook voor de deelnemers aan de andere sportieve onderdelen. Hier zorgde als gewoonlijk Maarten Schakel voor de animatie.

De drie fietsonderdelen van de Ride for the Roses liepen op rolletjes. Terwijl de lopers nog binnenkwamen, vertrokken even na 8 uur de groepen fietsers voor de afstanden van 40 en 60 km. Kort erop was het de beurt aan de Easy Ride van 10 km, naar Punda en terug, Start en finish waren steeds bij Mambo Beach/BLVD.

Surf
Bij Zanzibar/Jan Thiel baai startten kort na het middaguur de wedstrijdzwemmers, kort erop gevolgd door de recreatiezwemmers. Hier gaf een CPS-directeur Fernando da Costa Gomez het startsein. De eerste zwemmers kwamen na iets meer dan een half uur aan bij Mambo Beach/BLVD.

Toen de laatste zwemmers even na 2 uur binnen waren, kwamen ook de eerste surfers (kitesurfers, windsurfers en wingfoilers) uit Klein Curaçao bij Mambo Beach aan. De organisatie hiervan lag niet bij RFTRC, maar de opbrengsten van dit aandachttrekkende evenement op zee komen wel ten goede van de RFTRC-doelen.

De hele dag door waren er diverse activiteiten, muziek en een goede sfeer aan het strand van Mambo Beach met animatie van John Anthony. Daarna begon het opruimen om het strand en de omgeving van BLVD weer netjes achter te laten.

Op naar 18 editie
Het RFTRC-bestuur onder voorzitterschap van Robbin Martina, kan met hoofdsponsor Orco Bank, de sponsoren Curaçao Port Services, Remax, Glacial, Compliance & Forensic Caribbean, EWT, Grant Thornton, EY Caribbean, Intertrust, Coca Cola, Mambo Beach BLVD, Empire, Radio Service, BDO, Mammoet Printing, Massive Productions, Ducaso, Number Ten, Dynaf, Van der Valk, Extra, Antilliaans Dagblad, Profound, Amigoe, Socialutions, Paradise FM, Zanzibar, LionsDive, Bonita, Mood Beach, Wet & Wild Beach Club, Cabana Beach, Tramm en Vistra, alsook een heel wat even gewaardeerde andere cosponsoren, met voldoening terugkijken op een grandioos evenement. RFTRC is deelnemers, vrijwilligers, sponsoren, medewerkers, politie, Rode Kruis, Wild Hogs, en vele anderen, zeker ook de organisatoren en deelnemers aan de Surf for the Roses, evenzeer erkentelijk voor hun bijdrage en rekenen weer op hun medewerking bij de 18e editie van volgend jaar!

Extra leuke Ride berichten

Nog wat leuke wetenswaardigheden van deze 17 editie van de Ride, Walk, Swim en Surf for the Roses, want die waren er ook weer.

Zo was één van de bijna 6000 deelnemers de heer Jursey Marshall, voorzitter Bonairiaanse stichting Ride for the Roses, die amper een week eerder hun grootse evenement vierde. Hij vertelde in het verleden zelf meermalen aan de Curaçaose editie te hebben meegedaan en daarna met steun van bestuursleden van de Curaçaose stichting de Bonairiaanse versie te hebben opgezet; inmiddels hebben zij dit evenement voor de zesde keer georganiseerd op het flamingo eiland.

Vanuit Israël deed Rita Mendes Floor-Chumaceiro (75) niet voor het eerst mee aan de Swim for the Roses – en zwemmend zonder flippers! Drie jaar geleden voor het eerst. Hoewel ze op Curaçao is geboren en opgegroeid, was ze altijd beducht voor haaien of andere zeedieren en durfde daarom niet in open zee met donkere plekken te zwemmen. Haar doel? Om af te komen van de angst van donker water. Dat lukte toen, en nu opnieuw. Die angst heeft ze dus mede dankzij haar herhaalde deelname aan de Swim for the Roses nu definitief overwonnen. Doet ze volgend jaar weer mee? Dat valt niet uit te sluiten.

Vanuit Parijs, Frankrijk, is een groep studenten tijdelijk op Curaçao voor een specifiek project. Toen zij hoorden van dit evenement, besloten zij ook deel te nemen, ook al omdat het voor een goed doel is. Die groep liep heel gemoedelijk tussen de duizenden andere deelnemers aan de Walk for the Roses over de grote brug.

Bij de Swim for the Roses waren deelnemers die deels gehandicapt zijn. Zo is er dame die een voet moet missen en veelal hinkend door het leven moet. Dat weerhield haar er beslist niet van om dit avontuur aan te gaan, te midden van een groepje begeleiders. Daarnaast heb je ook de lokale duiker Chris Richards, die ook met één been en onder begeleiding van een schare metgezellen, eveneens de overtocht maakte van Zanzibar naar Mambo Beach. Het extra leuke was dat als verrassing bij aankomst daar zijn in stilte uit Nederland overgekomen zus Jane hem de traditionele rode roos kwam overhandigen.

Bij de Walk for the Roses viel het groter wordende aantal kanker ‘survivors’ mee, gehuld in rode T-shirts – die het dus gelukt is om tijdig het gezondheidsprobleem te onderkennen en zich eraan te laten behandelen om weer op de been te zijn om te kunnen deelnemen aan activiteiten ten goede van andere lotgenoten.

Ook aangenaam om te vermelden is dat de fietser/deelnemer Jeffrey van Aken via social media een spontane actie was gestart voor extra inkomsten voor Ride for the Roses. In een mum van tijd wist hij een bedrag van 700 gulden te vergaren dat hij op Mambo BLVD direct overmaakte aan de stichting.

Share this news