Skip To Keyboard Navigation Skip To Main Content

Première ‘Sully’ op 1 december in Cinemas om fondsen te werven voor Ride for the Roses

WILLEMSTAD – Het eerste evenement van de stichting Ride for the Roses Curaçao (RFTRC) om fondsen te werven voor het kankerfonds PWF (Prinses Wilhelmina Fonds) is op donderdag 1 december de première vertoning van de film ‘Sully’ in bioscoop The Cinemas in het Riffort.

De RFTRC stichting vertoont de film als fundraising. A raison van 50 gulden per persoon worden kaarten verkocht. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de bestuursleden van RFTRC, bij Mensing’s Caminada, 24 Uur uit de Muur en Van den Tweel Zeelandia. Die avond van de 1e december worden de gasten om 7 uur ontvangen met entertainment en lekkere drankjes en hapjes, terwijl er vooraf twee gastsprekers zijn: een overlevende van kanker en de heer Tobias ‘Tito’ Cordeiro. Deze laatste zal verhaal doen van zijn ervaring als purser aan boord van het ALM vliegtuig waarvan op 2 mei 1970 de brandstof opraakte en het toestel in namiddag een noodlanding maakte in de Caribische zee op 60 km van St. Croix. Daarbij kwamen 23 mensen om, onder wie zijn collega, de stewardess Margareth Abraham naar wie het plein bij de luchthaven terminal op Hato is vernoemd.

Waar gebeurd
De film is het waar gebeurde verhaal van US Airways gezagvoerder Chesley ‘Sully’ Sullenberger en eerste officier Jeffrey Skiles die op 15 januari 2009 het leven redden van 155 mensen toen zij besloten tot een geslaagde noodlanding in de Hudson rivier. De binnenlandse vlucht # 1549 steeg die dag op van het La Guardia vliegveld bij New York op weg naar het Charlotte Douglas International Airport in Charlotte, in de staat North Carolina. Nauwelijks drie minuten onderweg op ongeveer 850 meter hoogte kreeg de Airbus A320 te kampen met een serieuze bird-strike. Ganzen sloegen in op beide motoren en schakelden deze uit. Zonder een vliegveld in de nabijheid besloot gezagvoerder Sullenberger het toestel neer te zetten op de drukke vaarweg bij New York, de Hudson rivier. Hiervan zijn werkelijke beelden van het voorval op de rivier vermengd met geënsceneerde taferelen aan boord en dan vooral in de cockpit. Alle 155 personen aan boord, passagiers en bemanningsleden, konden het navertellen.

Pilotenfout
Kort na het incident riepen de pers en het grote publiek Sullenberger tot held, maar zelf moet hij zien voort te leven met steeds weer die beelden van de laatste minuten van de vlucht. Alsof deze scenes al niet genoeg tot de verbeelding spraken, het verhaal werd nog spannender toen de Amerikaanse onderzoekers van NTSB erop uit leken te zijn om aan te tonen dat het hele geval toch te wijten zou zijn geweest aan een pilotenfout. Volgens aanvankelijke beweringen had een van de twee motoren nog voldoende kracht gehad om de kist veilig op een naburig vliegveld aan de grond te zetten. Pas wanneer beide motoren van de rivierbodem zijn opgevist en onderzocht, blijkt dat de cockpit bemanning geen blaam trof. De film toont tot slot beelden van een reünie van overlevenden van deze vlucht, passagiers en bemanningsleden, in het Carolinas luchtvaartmuseum waar het geaccidenteerde vliegtuig staat tentoongesteld.

Tom Hanks als Sully
De bekende acteur Tom Hanks vervult de rol van gezagvoerder Sullenberger met Aaron Eckhart in de rol van Skiles. De film Sully is geregisseerd door Clint Eastwood en het script ervoor is van de hand van Todd Komarnmicki gebaseerd op het levensverhaal van Chesley Sullenberger en Jeffrey Zaslow. In september is deze film in de Verenigde Staten in première gegaan. De film trok meteen volle zalen na diverse positieve recensies, maar de film maakte ook controverse los over de rol van de National Transportation Safety Board (NTSB).

Meer over de film te zien op de officiële trailer via YouTube:

Share this news